Rieten dak & risico op brand

Wat moet u doen als er in uw rieten dak brand uitbreekt? Hoe brandveilig is een rieten dak feitelijk? Op deze pagina geven we graag een woordje uitleg.

Steeds meer mensen kiezen voor de charme van een rieten dak. Oorspronkelijk werd riet vooral gekozen als dakbedekking voor villa’s, boerderijen en hoeves. Toch merken we tegenwoordig een opwaartse trend om slechts een deel van het dak met riet te bedekken. Denk maar aan de uitbouw van een huis of een carport. De rest van het dak wordt dan bedekt met pannen of een leien dak. Op die manier wil men de woning een extra cachet geven, terwijl de kostprijs binnen de perken wordt gehouden. Uiteraard heeft u er nog alle belang bij om te weten wat de risico’s van zo’n rieten dakbedekking inhouden en of er meer kans is op brandgevaar.

Hoe groot is de kans op brand in uw rieten dak?

We kunnen u al meteen geruststellen. Het brandgevaar van een rieten dak valt best wel mee. Dat bewijst het feit dat de verzekeringspremie voor een rieten dak niet hoger is dan die voor een pannen dak.

Als er al een rieten dak brand vat, is het meestal te wijten aan:

  • Onvoorzichtigheid;
  • Een oorzaak van binnenuit (zoals een kapotte schoorsteen of kortsluiting).

Van buitenaf zal een rieten dak niet gemakkelijk brand vatten, doordat het riet hard, compact en vaak vochtig is.

Wil u meer weten over de levensduur van uw rieten dak? Of over de isolatie van een rieten dakbedekking? Contacteer ons gerust voor al uw vragen.