Isoleren van uw rieten dak

Hoe en wanneer kan u uw rieten dak het best isoleren? Als rietdekkersbedrijf geven we u graag de juiste tips mee.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft een rieten dak slechts een beperkte isolerende werking. Aangezien een rieten dak niet tochtdicht is, zal het slechts bij windstil weer isoleren (maximale R-waarde 1,5). Wij adviseren u dan ook om elk rieten dak bijkomend te isoleren. Zeker met het oog op de wet, die bepaalt dat een dak vanaf 2020 geïsoleerd moet zijn om een woning te kunnen verhuren.

Wanneer moet u uw rieten dak isoleren?

Een nieuwe woning isoleert u het best zoals ieder ander dak, dat wil zeggen: met een dampscherm aan de warme binnenzijde.

Voor een renovatie is dat niet altijd mogelijk, omdat het dak bijvoorbeeld al aan de binnenkant is afgewerkt. De beste isolatiemethode is dan door middel van een sarkingdak, waarbij een harde isolatieplaat op de kepers wordt bevestigd met een dikke tengel, waarop de panlatten bevestigd worden. Als dat op de juiste manier gebeurt, door ervaren rietwerkers, is het dak zo voorzien van een dampscherm én perfect geïsoleerd. Met een plaat van 102 mm dikte heeft het een R-waarde van 4,5 zonder het riet mee te rekenen.

Bovendien kan u profiteren van een bijkomend voordeel. Dakisolatie wordt op dit moment namelijk sterk gesubsidieerd. Hierdoor kan u een groot deel van uw kosten recupereren, zodat uw investering al na enkele jaren rendement oplevert.

Een andere methode om uw rieten dak te isoleren is de plaatsing van een dunne, reflecterende folie als SF19 of Thermosulit 10.2. Helaas wordt deze methode niet gesubsidieerd en is deze dus minder interessant.

Voor meer informatie rond het isoleren van uw rieten dak kan u altijd bij ons terecht. Neem gerust een kijkje op onze pagina met realisaties.